JobDISPO MES: a termelés tervező és ütemező

JobDISPO MES: a termelés tervező és ütemező

A JobDISPO MES a termelés részletes megtervezését és ütemezését teszi lehetővé. A hagyományos ERP/PPC alapú tervezéssel szemben a JobDISPO MES tartalmazza az un. finomtervezést és lehetővé teszi a technológiai műveletek szabad kapacitás függvényében történő valós idejű kiadását és elosztását.

Gyors alkalmazkodás alacsony költségek mellett A versenyképesség fenntartásának érdekében a kis- és középvállalatoknak optimálisan kell összehangolni a szállítási határidők betartását, az átfutási időket, a kapacitások kihasználását és főleg a költségeket. Ezt gyakran alkalmas termelésirányítási és felügyeleti eszközök nélkül kell megtenniük. Azonban ma a termelésből élő vállalkozásoknak is szembe kell nézniük a gyorsan változó üzleti kihívásokkal, ehhez pedig olyan eszközökre van szükségük, melyekkel hatékonyan tudnak alkalmazkodni az egyre kiszámíthatatlanabb körülményekhez. A JobDISPO MES használata lehetővé teszi a gyors alkalmazkodást az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve, és segítségével megvalósítható a valós idejű üzletvitel és gyártás.

Egyszerű használat

A JobDISPO MES tökéletes kiegészítője a JobDISPO ERP-nek vagy akár egy már üzemelő ERP/PPC megoldásnak (pl.: SAP, Navision, Baan, Brain, Proalpha). Egyszerű kezelhetőségének köszönhetően a gyártástervező könnyen megtalálja a termelés optimalizálásának legjobb módját. A meglévő ERP-rendszerbe felvitt gyártási rendelések a JobDISPO MES-ben automatikusan egészülnek ki műveleti utasításokkal. Ezután már valós időben végezhető a gyártásütemezés mind automatikusan, mind manuálisan. Az újraütemezés hatása az összes már gyártásban lévő munka átfutási idejére, a kapacitás-kihasználtságra vagy a szállítási határidők tarthatóságára azonnal megjeleníthető.

Ideális tervezés

A JobDISPO >MES felhasználja a termelést megtervező felhasználó tapasztalatát, kombinálva azt a modern szoftver nyújtotta előnyökkel. Azonnal hozzáférhetővé válik az összes fontos információ, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó kiemelt figyelmet fordítson arra, hogy az új munkák, az újraütemezések, a megváltoztatott prioritások és a gépkiesések által okozott interferenciák hogyan befolyásolják az átfutási időt és a költségeket. Ha ezen adatok alapján szükséges be tud avatkozni a gyártási folyamatba manuálisan, de ezen túlmenően a JobDISPO MES a munkafolyamatok automatikus optimalizálására is tartalmaz folyamatosan megújuló funkciókat.

Könnyű kiértékelés

A JobDISPO MES sokféleképpen tudja az egyes munkafolyamatokra és a gépek beosztására vonatkozó információkat megjeleníteni. A felhasználó egyetlen kattintással meg tudja nyitni az aktív műveletek listáját és egyidejűleg új műveletekkel is foglalkozhat az ütemezőben. Ennek köszönhetően egy könnyen áttekinthető, grafikus felületen teljes körű információt kap az erőforrások kihasználtságáról és felmérheti a legnagyobb elérhető szabad kapacitást is.

Átlátható tervezés

 • Egy hagyományos tervezőtábla „látványa-és-érzete” hagyományos hálóterv és Gantt diagram alkalmazásával
 • Egyszerű gyártástervezés, megjelenítés és szimulálás a Fogd-és-Húzd (Drag-and-Drop) szolgáltatás segítségével
 • Intuitív kezelés az un. egymaszkos technológiával (One-Mask-Technology)
 • Automatikus és félautomatikus tervezés optimalizálás például feldolgozási idők, határidők tartása és más szempontok figyelembevétele alapján
 • Egyszerű újraütemezés kapacitásbővülés, erőforrásváltozás, kapacitásmegosztás vagy külső teljesítések esetén
 • Egy felületen képes az újraütemezés bármely munkafolyamatra gyarkorolt hatását grafikusan is megjeleníteni
 • Beállítások optimalizálása

Előnyök

 • Átlátható termelés-tervezés és felügyelet, ebből adódóan a „tűzoltás” jellegű beavatkozások számának csökkenése
 • Problémák (pl.: szűk keresztmetszetek) korai felismerése és előrejelzése
 • Valós idejű ütemezés, nincs szükség éjszakai ütemezett feladatok futtatására
 • Javuló tervezési minőség, határidők könnyebb betartása, rövidebb átfutási idők, optimálisabb kapacitáskihasználtság és eredményesebb költségcsökkentés
 • Zökkenőmentes integráció a már meglévő ERP/PPC rendszerekkel
 • Bevezetés csupán néhány nap alatt