JobDISPO FAP: gyártervezés, logisztikai tervezés, anyagmozgatás és elrendezés-tervezés egyidőben

JobDISPO FAP: gyártervezés, logisztikai tervezés, anyagmozgatás és elrendezés-tervezés egyidőben

A Fauser AG egyetemi és ipari partnerekkel közösen végzett kutatásokat egy komplett gyári tervezőszoftver kifejlesztésére.

Optimális elrendezés tervezése

A folyamatosan változó piaci körülmények ellenére a vállalatoknak hosszútávra szóló döntéseket kell hozniuk telephelyeikre vonatkozóan (hely, kialakítás, berendezés, stb.) Következésképpen a gyárakat és gyáregységeket egy adott termelési-terv és mennyiség figyelembevételével tervezik. Ahogyan azonban a piac fejlődése meghaladja ezt a tervet, úgy alakulhat ki a kihasználatlan kapacitások vagy a szűk keresztmetszetek problematikája. A Német Kutatási Alap által létrehozott PROMOTION kutatási projekt fő célja a gyártórendszerek és üzemek agilitásának, flexibilitásának és mobilitásának növelése, és ennek révén a változékony piaci viszonyokból adódó kockázat csökkentése. Ebben a 3 éves projektben az ipari és egyetemi képviselőkből alakult konzorcium megfelelő megoldásokat fejlesztett ki. A közös munkában részt vett az Arup, az Alcan BDW, a BMW csoport, a Strama MPS és a Scholpp is. A résztvevő cégeket, köztük a Fauser AG-t a Szemszámgépgyártási és Üzemirányítási Intézet (Müncheni Műszaki Egyetem) és a Tervezési és Szerkezettani Intézet (Berlini Művészeti Egyetem) támogatta. A projekt keretében fejlesztette ki a Fauser AG megoldását az erőforrások és gyártórendszerek rugalmasságának tervezésére és menedzselésére.

Koncepció

A JobDISPO FAP a 2004-es müncheni METAV kiállításon mutatkozott be. A megoldás egyaránt integrálható egy már meglévő ERP/PPC rendszerhez, vagy a Fauser AG által fejlesztett JobDISPO ERP-hez. A felhasználó importálhatja üzemének a már meglévő, például AUTOCAD-ben megszerkesztett gépelrendezési tervét, de létrehozhatja azt közvetlenül a JobDISPO FAP rendszerben is. A megoldás lehetővé teszi a különböző elrendezési tervek és szimulációk vizsgálatát, valamint az alapvető szállítmányozási és anyagmozgatási adatok kezelését. Ehhez az egyes rendelésekre és gyártási műveletekre vonatkozó adatokat a kapcsolt ERP/PPC rendszer szolgáltatja. Az adatok figyelembevételével a JobDISPO FAP a mindennapi gyártással egyidőben javaslatokat tesz az anyagmozgatás vagy a gépek elrendezésének optimalizálására. Ezen javaslatok többek között egy részletes, tevékenység-alapú költségvetésen alapulnak. Így a JobDISPO FAP használatával mind a telephelyen, mind a termelési rendszerben egy folyamatos optimalizálási folyamat alakítható ki.

Előnyök

  • Gyártervezés, logisztikai tervezés, anyagmozgatás és elrendezés-tervezés a tényleges termeléssel egyidőben. A piacon egyedülálló termék, amely képes a folyamatos termeléssel párhuzamosan kezelni ezeket a feladatokat, ráadásul egy ERP/PPC megoldással együttműködve.
  • A JobDISPO FAP elemzi a termelést és javaslatokat tesz az elrendezés optimalizálására
  • Pontosabb és jobb minőségű termelés-tervezés
  • Egyszerű anyagáramlás szimuláció