Cégtörténet


A FAUSER AG-t 1994-ben alapította Michael Fauser INTERSOFT Technische Software GmbH néven a Münchentől 20 km-re lévő Gilchingben. Michael Fauser több mint 25 éves ipari tapasztalattal rendelkezik. 1985-ig az RWT cégnél NC programozó rendszereket fejlesztett, majd megalapította a DLoG GmbH-t, amely máig komoly tekintélynek örvend ipari CNC/DNC célszoftver és –hardver megoldások fejlesztése, értékesítése és karbantartása terén. Gyártásirányítási tapasztalatai során Fauser úr gyakran szembesült olyan problémákkal, amelyekre a piacon nem talált megoldásokat, és ezt az igényt felismerve, a lehetőséget kihasználva alapította az INTERSOFT GmbH-t termelésirányítási szoftverek fejlesztésére, értékesítésére és karbantartására.

Azokban az időkben, éppen úgy mint manapság, az üzemi munkarendelvények beosztása, kiadása, a termelés megszervezése volt a gyárak egyik központi feladata. A hagyományos papíralapú tervezőtáblák már nem tudták kielégíteni az egyre nagyobb rugalmasságot megkövetelő, egyre gyorsaban változó termelést. A saját szoftverfejlesztést indokolta, hogy se Németországban, se Európában, de még a tengeren túl sem létezett megfelelő megoldás erre a feladatra.

A gyártásközeliséget és a tervezés biztonságát gondosan kellett összehangolni. Ennek eredménye a JobDISPO. A grafikus tervezőtábla megvalósítja az üzem számára a teljes átláthatóságot és lehetővé teszi a gyors reagálást a változásokra.

A JobDISPO sikeres piaci bevezetése után hamarosan igény jelentkezett a gyártási adatok és idők gyűjtését lehetővé tévő egyszerű és rugalmas eszközre is, és ez az igény létrehozta a JobDATA szoftvert, mely vonalkódtechnika segítségével tette lehetővé a befejezett gyártási fázisok készrejelentését és ezzel a kapacitások felszabadulásának jelzését.

A JobDISPO és JobDATA szoftverekből logikusan következett a JobORDER kifejlesztése, mely lehetővé tette az automatikus gyártási rendelvények generálását. Ezzel a megoldással a Fauser letért a hagyományos PPS programok által kijelölt irányból, és új utat mutatott. A JobORDER lehetővé tette hogy a gyártási indítások akár az egyedi alkatrészigények alapján jöjjenek létre, akár a szerszám- és gépészeti iparban elterjedt komplex projektek szerint fokozatosan alakuljanak ki, egy folyamatosan felülről lefelé növekvő és alakuló alkatrészlista alapján, ellentétben a részletes, előre felveendő alkatrészjegyzékekkel, cikktörzsekkel dolgozó hagyományos rendszerekkel.

2000 ben a társaság neve és cégformája Intersoft GmbH kft-ből FAUSER AG zárt részvénytársasággá változott.

2003-ban a FAUSER AG összhangba hozta az általa ajánlott szoftvermegoldások elnevezését a piacon kialakult terminológiával és a folyamatosan továbbfejlesztett funkcionalitással. Azóta a programok a JobDISPO Suite család moduljaiként szerepelnek.

1994 Intersoft GmbH megalakítása.
1995 A JobDISPO 2.0 részletes gyártástervező szoftver első változatának piacravezetése.
1996 A JobDATA 2.0 üzemi adatgyűjtő szoftver megjelenése. Első installáció Ausztriában.
1997 A JobORDER 2.0 munkarendelvény szoftver fejlesztése. Első installáció Svájcban. Első installáció Magyarországon.
1998 A kibővített funkcionalitású (bejövő rendelés alapján a gyártást kompletten levezénylő) jobORDER 3.0 szoftver kifejlesztése.
1999 Job DATA 3.0 – Üzemi adatgyűjtés továbbfejlesztése.
2000 JobDISPO 3,0 – Az elektronikus tervezőtábla továbbfejlesztése. Az INTERSOFT GmbH átalakul FAUSER AG-vé
2001 A JobDISPO 3.0 project koncepció kialakítása és piacradobása. Projektütemezés a hanoveri EMO vásáron 2001-ben.
2002 A jobORDER, JobDISPO, jobDATA és jobINTER 4.0 verziók kifejlesztése.
2003 A szoftvercsalád új neve: JobDISPO Suite, tagjai: JobDISPO ERP a  dokumentáció kezelésére (korábban JobORDER), JobDISPO MES a részletes gyártástervezésre és ütemezésre (korábban JobDISPO), JobDISPO MDC az üzemi adatgyűjtésre (korábban JobDATA), JobDISPO EAI interfészek integrálási feladatokra (korábban JobINTER). A JobDISPO Suite 5.0 fejlesztésének megkezdése Microsoft .NET technológiára alapozva.
2005 Piacra kerül a JobDISPO 5.0.
2006 A Fauser Hungária Kft megalapítása.